PROJEKTOVÝ DEN “EDU.LAB” V AUTOMATICKÝCH MLÝNECH JSME SI PARÁDNĚ UŽILI!

Na začátku června se žáci prvního ročníku oboru Informační technologie vydali na vzrušující projektový den EDU.Lab, který byl sponzorován společností Škoda Auto. Akce se konala v inspirativních prostorách Automatických mlýnů v Pardubicích.

Den začal fascinujícím představením elektrického SUV Škoda Enyaq. Studenti nejen poslouchali přednášku o technických parametrech tohoto moderního vozidla, ale také si mohli prohlédnout jeho interiér a odhadnout kapacitu zavazadlového prostoru.

Poté následovalo krátké představení automobilky Škoda Auto ČR, které plynule přešlo do dynamického programu zahrnujícího robotiku, 3D tisk, umělou inteligenci a virtuální realitu. Na modelu auta žáci viděli, jak pracuje 3D tiskárna, a někteří si domů odnesli suvenýr v podobě malého autíčka Škoda.

Diskuse o využití umělé inteligence studenty doslova pohltila, obzvláště když zjistili, že AI dokáže reprodukovat a zazpívat jakoukoliv melodii. V oblasti robotiky je nadchl robotický umělec, který dokázal nakreslit cokoliv, co mu studenti zadali. Největší úspěch však sklidila virtuální realita s brýlemi Apple Vision Pro, které studentům otevřely dveře do zcela nových světů.

Studenti odcházeli z akce plni nadšení a nových zážitků, což potvrdili i v pozitivní zpětné vazbě na celý program. Tento den jim přinesl nejen mnoho nových poznatků, ale také inspiraci do dalšího studia a zájmu o moderní technologie.

A zde pár reakcí na bezva den od samotných žáků:

  • “Dnes jsme byli na přednášce od Škodovky. Nejvíce mě bavila projížďka elektroautem. Měli pěkně zpracovanou přednášku o technice a i o autě. Dost zajímavé bylo i Apple Vision Pro. Trochu mě mrzelo, že jsme nemohli vyzkoušet ten Oculus s ovladačem. Dnešek jsem si užil.”
  • “Velice se mi líbila projížďka v elektrickém autě a jeho zrychlení z nuly na sto.”
  • “3D tiskárny a jejich použití na modelu auta.”
  • “Vysvětlení a následné ukázání různých AI stránek mě hodně zaujalo, nejvíc asi ta umělá hudba, kterou následně umělá inteligence dokázala i zazpívat.”
  • “Hodně mě zaujalo, jak robot dokázal sám nakreslit přesný obrázek auta.”
  • “Asi nejlepší byla rozšířená realita, ke které bych se normálně nedostal.
  • “EDU.Lab se mi líbil, protože mám rád Škodovku. Ačkoliv nemám rád elektrická auta, tak Vám alespoň napíšu základní informace o té Škodovce, která mě zaujala venku. Škoda Enyaq je plně elektrický SUV, který byl představen v roce 2020 a je postaven na platformě MEB koncernu Volkswagen. Nabízí různé varianty baterií s dojezdem až kolem 520 km na jedno nabití a výkonem až 306 koní. Moderní design zahrnuje prostorný interiér s pokročilými technologiemi, jako je velký dotykový displej a digitální přístrojový panel. Vozidlo podporuje rychlé nabíjení, což umožňuje dobít baterii na 80 % kapacity během přibližně 30 minut. Enyaq přispívá ke snižování emisí CO2 a jeho výroba se zaměřuje na udržitelné postupy a recyklovatelné materiály. Kdy by bylo více takových přednášek na toto téma, byl bych rád.”